torsdag 26 november 2009

Ab Initio

בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלהֵינוּ מֶלֶךְ הָעולָם אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְותָיו וְצִוָּנוּ לַעֲסוק בְּדִבְרֵי תורָה:

וְהַעֲרֶב נָא ה' אֱלהֵינוּ אֶת דִּבְרֵי תורָתְךָ בְּפִינוּ וּבְפִיּות עַמְּךָ בֵּית יִשרָאֵל. וְנִהְיֶה אֲנַחְנוּ וְצֶאֱצָאֵינוּ. (וְצֶאֱצָאֵי צֶאֱצָאֵינוּ) וְצֶאֱצָאֵי עַמְּךָ בֵּית יִשרָאֵל. כֻּלָּנוּ יודְעֵי שְׁמֶךָ וְלומְדֵי תורָתֶךָ לִשְׁמָהּ:
בָּרוּךְ אַתָּה ה' הַמְלַמֵּד תּורָה לְעַמּו יִשרָאֵל

Välsignad vare Du, Herre vår Gud, universum konung, som helgat oss genom sina bud och befallt oss angående Torans ord.
Snälla Herre, vår Gud, gör din Toras ord söta i vår mun och i ditt folks, Israels hus, mun, så att vi och våra efterföljande och alla efterföljande av ditt folk, Israels hus, kommer att känna ditt Namn och studera din Tora för dess egen skull.
Välsignad vare Du, Herre, som lär ut Tora till sitt folk Israel.
Låt denna välsignelse över studier vila över det här projektet, som kommer att vara mitt försök att uppfylla budet att studera Tora - Guds lära. Låt uppfyllandet av detta bud inte bara fördjupa min egen förståelse av Toran, utan även vara något som kan komma andra till gagn. Denna blogg är en del av en mitzva, ett bud, och jag hoppas innerligt att jag kan genomföra det l'shem hashamayim, för himlens skull, och inte min egen.
Må det vara din vilja att det för den här bloggen blir som det sägs i Mishna, Peah 1:1 (och som i morgonbönen följer direkt på ovan nämnda välsignelse):
אֵלּוּ דְבָרִים שֶׁאֵין לָהֶם שִׁעוּר. הַפֵּאָה וְהַבִּכּוּרִים וְהָרְאָיון וּגְמִילוּת חֲסָדִים וְתַלְמוּד תּורָה

Dessa är de ting som det inte finns något bestämt mått för: (att lämna) åkerkanten (åt de fattiga), förstlingsfrukten, pilgrimsoffret, kärleksgärningarna och studiet av Tora.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar